AbOrigineMundi

Hitting the nail on the head
Subscribe

Quiztig met: split of samen?

April 02, 2012 By: AOM Category: Creativity, Funstuff, Jeugdbeweging, Quiztig

Met de boekenreeks “Quiztig met” kun je op veel manieren instant quizmaster worden! “Split of samen” is een heel dynamische formule die afwijkt van alle platgetreden paden. Je weet wel in welke ploeg je start, maar niet in welke ploeg je eindigt…


De groep wordt onderverdeeld in minstens 2 relatief grote teams van 8 tot 12 personen.
Alle spelers hebben vier kaartjes met de letters A, B, C en D.

De quizmaster start met de eerste vraag. De spelers selecteren individueel hun juiste antwoord zonder met elkaar te overleggen.
Als er 1 antwoord het meest voorkomend is, geldt dat als het antwoord van de groep. Dit antwoord hoeft niet door de meerderheid gegeven te zijn. Bijvoorbeeld: in een groep met 8 personen kan het gebeuren dat antwoord A 3 stemmen krijgt, B 2, C 1 en D 2. Antwoord A heeft dan niet de meerderheid achter zich, maar is wel het meest gekozen antwoord.

Wanneer er niet 1 antwoord meest voorkomend is, neemt iedereen zijn kaartje terug en wordt er opnieuw geloot.
Als iedereen bij zijn standpunt blijft, splitst de groep in twee, drie of vier subgroepjes die elk de score erven van de oorspronkelijke groep.

Voorbeeld: in een groep van 8 personen denken 3 dat A het juiste antwoord is, 3 kiezen B en 2 kiezen D. Er wordt opnieuw getrokken en iedereen zegt hetzelfde. Op dat moment splitst de groep in drie subgroepjes.

Als één van die subgroepjes het bij het rechte eind heeft, krijgt dat groepje een punt en de overige niet. De subgroepjes kiezen een nieuwe naam en gaan apart verder.

Op regelmatige tijdstippen, bijvoorbeeld om de 10 vragen, mogen groepjes in onderling overleg weer samengaan. Ze erven dan de laagste score van de subgroepjes die samengaan. Er moeten echter op elk moment minstens 2 groepen overblijven.

Tip

Het is handig om per groep een post-it te maken met de naam van de groep en de score. Als een groep splitst, zet je een kruis over de post-it van de originele groep en voeg je een aantal post-its toe. komen groepen samen, dan zet je kruisen over de post-its van de kleine groepjes en maak je een nieuwe groep aan.

 

Voorbeeld

Een groep is gestart met drie ploegen die het tegen elkaar opnemen: De ploeg van ‘t Stad, Van Zwam & Co en To C or not to C. Na een paar ronden zijn de eerste twee ploegen gesplitst: De Ploeg van ‘t Stad splitste in Quizquater en The Tumblers, en Van Zwam & Co splitste in De Flierefluiters en De Hekkesluiters. Na nog enkele ronden besloten The Tumblers en De Flierefluiters de krachten te bundelen en verder te gaan als De Kwistenbiebels. Na tien ronden zijn er dus vier ploegen actief: Quizquater, De Kwistenbiebels, De Hekkesluiters en To C or not to C, die aan de leiding staan met zes punten.

m4s0n501
Tags: , , ,

Leave a Reply