AbOrigineMundi

Hitting the nail on the head
Subscribe

Piet Pienter en Bert Bibber: De Kumulus formule

February 06, 2010 By: Peter Category: Strip

Het verhaal

Het regent overvallen in de streek. Bert loopt over straat en hoort een enorme knal. Het blijkt een ontploffing bij prof. dr. ir. Kumulus te zijn. De man is erin geslaagd bezine in water te veranderen en wil door het proces om te keren, het brandstofprobleem oplossen.


Piet is thuis en doet een babbeltje met zijn buurman Trippelsek, die vroeger grimeur is geweest in de schouwburg. Bert komt thuis, doet het relaas maar wordt uiteraard niet geloofd. Tot het nieuws een paar dagen later de kranten haalt.

Ondertussen worden de plannen bij Kumulus gestolen. Om aan de politie te ontkomen, stopt de overvaller ze in de bus, toevallig net bij Piet en Bert. Die ontdekken de omslag, brengen Kumulus op de hoogte maar krijgen spoedig ongewenst bezoek. De overvaller slaagt erin met de plannen te gaan lopen, maar wordt door de vrienden achtervolgd. Wanneer ze de schurk inrekenen, wil een detective J. Flapperpap met de formule gaan lopen, maar onze vrienden geven de omslag niet af.

Thuisgekomen krijgen ze opnieuw bezoek van de bende. Bert weet hen echter te misleiden met zijn belastingaangifte. Hij koopt een aantal wapens om zich te beschermen, maar bij nachtelijk bezoek is het Piet die met een melkfles de bandieten op de loop jaagt.

Wanneer ze de volgende ochtend de papieren per taxi naar Kumulus willen brengen, worden ze door de taxichauffeur in de luren gelegd en hij gaat met de plannen aan de haal. Piet en Bert komen echter de bandieten opnieuw op het spoor en vinden hun geheime hoofdkwartier. De schurken zijn ondertussen de formule aan het verpatsen aan de oliemagnaat mr Brown, maar door een snelle interventie slagen Piet en Bert erin, de plannen te bemachtigen.

De leider van de bende is het tweetal echter gevolgd en rijdt hen aan, waardoor hij opnieuw in het bezit van de plannen komt. Bij toeval gebeurt dit vlak voor het politiebureau en de agenten en onze vrienden zetten de achtervolging in. Bij het station van Wommelbeek loopt het spoor echter dood.

Piet herinnert zich echter het hoofdkwartier en daar vinden ze in een oude jas een adres te Wommelbeek. Wanneer het tweetal langs gaat bij de professor, krijgt Bert een draainis wegens de vermoeidheid. Kumulus helpt hem echter met energietabletjes, die later nog een belangrijke rol zullen spelen in de verhalen van Piet Pienter en Bert Bibber.

Thuisgekomen laten onze vrienden zich grimeren door Trippelsek. Wanneer ze het adres te Wommelbeek opzoeken, ontmoeten ze echter detective Flapperpap, die hen onmiddellijk herkent. Ze dringen de woning binnen maar worden onmiddellijk overmeesterd. Blijkt dat Flapperpap aan de verkeerde kant staat…

Onze vrienden worden opgesloten en horen de bende hun misdaden opnoemen. Bert neemt een aantal krachttabletten. De uitwerking is formidabel: ze breken uit, verslaan de bende en halen de politie erbij. De plannen zijn echter spoorloos. Piet en Bert besluiten de wacht te houden bij het huis, want ze vermoeden dat de plannen nog steeds binnen zijn. Terwijl Bert buiten wacht, dringt Piet binnen in de woning want hij dacht een schijnsel te zien.

Piet had zich niet miskeken. Hij komt achter de ware identiteit van de bendeleider, buurman Trippelsek, maar wordt door hem overmeesterd en opgesloten. Trippelsek laat de kamer onder water lopen en verdwijnt, maar komt buiten Bert tegen. Die laat Trippelsek in de wagen wachten en gaat het huis binnen, waar hij er net in slaagt Piet te redden.

Samen gaan ze Trippesek achterna, maar die heeft de wagen van onze vrienden gestolen. Ze komen uren later thuis aan en bij toeval ontmaskeren ze Trippelsek, die zich als ambassadeur vermomt heeft. Ze bezorgen Kumulus z’n formule terug en ontvangen uit dankbaarheid een apparaatje dat hen toestaat op water te rijden. Wanneer ze in het tankstation hun wagen vullen met water, laten ze de pompbediende verbaasd achter…

 

Bespreking

Het eerste verhaal waarin Kumulus, vaste waarde in later verhalen, zijn opwachting maakt en hij steelt dadelijk de show. Een tweede opvallend element is de aanwezigheid van verschillende (overigens herkenbare) merken van wagens. Pom weet die feilloos te tekenen en brengt er beweging in zoals geen andere tekenaar dat kan. Let vooral op de wegligging van de wagens: wanneer ze een bocht nemen, zie je dat ook.

De karakters van Piet en Bert worden verder uitgediept. Bert wordt stilaan de niet-al-te-snuggere maar wel sterke (zeker wanneer hij over de energietabletjes van Kumulus beschikt) en Piet is de slimme pacifist.

Nog een typisch Pom-element is het feit dat het slechte hoofdpersonage verschillende identiteiten heeft: detective, taxichauffeur, buurman. Voor de oplettende lezer is het vrij gemakkelijk dit te achterhalen. Dat maakt het oplossen van de raadsels leuk: als je oplet, kan je de plot achterhalen nog voor het boek uit is.

Slotsom: een typisch Pom-verhaal met de nodige actie, humor en plotwendingen, al is het verhaal iets rechtlijniger dan de beste uit de reeks.

Overzicht van de reeks

Leave a Reply